Partner porodici u vaspitavanju obrazovanju dece od 5 do 15 godina.

DOBRA ORGANIZACIJA VREMENA JE POLA POSLA

Na to da jedan okret Zemlje oko svoje ose traje dvadeset i četiri sata ne možemo da utičemo. Nikako ne možemo ni da dobijemo još jedan neradni dan između subote i nedelje iako nam je nekad svima zaista preko potreban. Ono što je jedino u našoj moći jeste da te sate u okviru jednog dana raspodelimo tako da budemo produktivniji, odmorniji i ispunjeniji. Velški reformator Robert Oven je još u 19. veku razvio poznatu teoriju koju je u narednim godinama čitav svet prihvatio kao poželjni princip življenja – osam sati rada, osam sati rekreacije i osam sati odmora. Taj bivši svet ustrojen pod uticajem industrijske revolucije i bez pregršt distrakcija savremenog doba kojima se lako predajemo je mogao da, gotovo bez smetnji, funkcioniše u tog okviru šablona. Ipak dinamika života se danas značajno razlikuje u odnosu na vreme kada je Oven proračunao recept za dobro organizovan i ispunjen dan.

Roditelji, prvi korak ka dobroj organizaciji vremena jeste da razdvojite obaveze koje morate da ispunite i stvari koje želite da uradite. Kako biste pronašli balans između ove dve kategorije potrebno je da redukujete spisak stavki koje ste podveli po moranje budući da često sebi namećemo zaduženja za koja nismo direktno neophodni time stvarajući nepotrebni pritisak.

Mame, koliko ste puta propustile druženje sa prijateljicama koje niste videle nedeljama zato što ste morale da odvezete dete na čas stranog jezika na potpuno drugi kraj grada? Tate, da li vam se dogodilo da tokom čitavog stresnog dana na poslu priželjkujete popodnevni odlazak na trening ali se ispostavi da morate u to vreme da budete ispred muzičke škole kako biste preuzeli vašu mezimicu?

Prvi korak ka dobroj organizaciji vremena jeste da rasteretite svoje slobodno vreme od zaduženja koja možete da prepustite drugima. Odnosno, da odredite prioritete. Budite iskreni prema sebi, svojim mogućnostima i nemojte sebe lišavati onoga što vas čini srećnim. Ne možete sve sami i to je u redu. Školske obaveze, pripremu za provere znanja kroz individualni rad usklađen sa nastavnim programom ili razvijanje kreativnih sklonosti vaše dece možete prepustiti stručnom timu Kuće znanja, partneru porodici na koga uvek možete da se oslonite. Dok vi, roditelji, svoje slobodno vreme ispunjavate aktivnostima za koje ranije niste imali vremena mi ćemo vannastavno vreme vaše dece ispuniti raznovrsnim kvalitetnim sadržajima.

Kada ste kontrolu nad vremenom preuzeli u svoje ruke i pomogli sebi na taj način što ste prepustili stručnim licima brigu o segmentima života koji su vam važni sledeća stepenica ka dobroj organizaciji vremena jeste sastavljanje to do liste za svaki naredni dan ili još bolje, predstojeću sedmicu. Liste unapred isplaniranih i popisanih obaveza će pomoći da efikasno rešite zaduženja u danu pred vama bez praznog hoda koji, iako se isprva čini zanemarljivim, u ukupnom zbiru čini da nam dan isklizne iz ruku.

 

I za kraj, opustite se.

Dobri ste roditelji.

Dobra majka.

Dobar otac.

Dobar poslovni partner i saradnik.

Dobar prijatelj i komšija.

Ne jurcajte za savršenim uspehom i prestanite prekomerno da promišljate o svakom postupku – uživajte. Izreka kaže (samo) tri puta meri te jednom seci. Dakle, u redu je promisliti ali preduboko zalaženje u svaki kutak mozga će vam samo umanjiti produktivnost.

Odvojite vreme kako bi organizovali svoje vreme i samo na taj način ćete imati više slobodnog vremena!

Aktuelnosti

ŠKOLA SLIKANJA ZA ODRASLE

Da li ste u mladosti voleli da slikate, ali su svakodnevne obaveze i posao skrajnuli Vaš nekadašnji hobi? …

Pročitajte više →

LIKOVNI KONKURS ZA UČENIKE OSNOVNE ŠKOLE

Likovni konkurs za učenike od 1. do 8. razreda pod sloganom “JA DARUJEM PLANETI, PLANETA DARUJE MENI” je …

Pročitajte više →

STUDIO ŽIVOTNIH VEŠTINA

Kuća znanja je oaza znanja prilaglođena potrebama dece  školskog uzarasta za znanjem a usklađena sa nastavnim programom. Naš …

Pročitajte više →

PRIPREMA ĐAKA ZA MALU MATURU

Jedan bod manje na maturskom ispitu može da zatvori vrata željene gimnazije ili srednje škole. Jedna neutvrđena lekcija …

Pročitajte više →

KAKO SPREMITI MATEMATIKU

KAKO SPREMITI MATEMATIKU Ako učenik svakodnevno radi, rešavajući po desetak zadataka iz svake oblasti, onda će sve lepo …

Pročitajte više →

VOZIĆ ZNANJA

VOZIĆ ZNANJA   Pođite sa nama na Put znanja!   Vozić znanja polazi 29.12.2021. godine u 17h sa …

Pročitajte više →

Kako spremiti SRPSKI JEZIK za Završni ispit

Kako spremiti SRPSKI JEZIK za Završni ispit Čak i za odlične đake sam početak priprema za Završni ispit može …

Pročitajte više →